Бернско пастирско
куче

За нас

Kristina Nikolova

Добрин и аз в Будапеща

 

 

Как започна всичко

Първото бернско пастирско куче в живота си видях през есента на 1994г. Тогава нямах представа каква порода е това изключително красиво, голямо, трицветно куче с мека козина и благ нрав, но бях пленена. Завинаги. Джилда бе собственост на моя приятелка и от деня на първата ни среща започнах често да я посещавам. Обожавах да прекарвам време с нея. Когато през 1998г. Джилда роди, моето семейство реши да вземе две от нейните кученца- момиче и момче, които кръстихме Ата и Дарк. Те са моите първи кучета и моя сбъдната мечта. Моите най-добри приятели, с които израснах и бях най-щастливия тийнейджър на света. Заради тях започнах да си купувам книги за отглеждане на кучета, за тяхното обучение, да се интересувам по-задълбочено от контакта между кучето и човека. Благодарение на Ата и Дарк срещнах едни от най-ценните си приятели. Постепенно интересът ми към бернското пастирско куче се засили и успях да си купя някои от най-детайлните книги за породата.

На 15.11.2009г. в нашия дом дойде и първото ни родословно бернско пастирско куче- нашата мила Адора (Arosa from Monastery Meadows). Адора е първото родословно бернерче, родено в България и за нея благодаря много на Елена Матева (развъдник Monastery Meadows), която ми се довери и повери малкото съкровище в моите ръце. Покрай Адора започнах да се интересувам повече от родословно развъждане, започнах да посещавам киноложки изложби. Заедно с Адора посещавахме училище за кучета и по-задълбочено работихме, а и работим за контакта помежду си. Запознах се виртуално, а в последствие се срещнах наживо с хора от бернерския свят- известни развъдчици и съдии, общуването с които ми носи много полезна информация и удоволствие. Междувременно Ата и Дарк достигнаха дълбока за бернера старост, но все още бяха заедно с нас. Радвам се, че Адора успя да общува с тях и виждам в поведението и най-прекрасните черти на Дарк.

Клубен живот

През 2010г., заедно с други съмишленици, участвах в учредяването на Български Национален Клуб Швейцарски Пастирски Кучета, където съм секретар и член на Управителния съвет. Радвам се, че след дълго време, през което събирахме информация за това как се развива породата в България, успяхме да доведем до финала идеята си за създаване на киноложки клуб. Клубът ни високо цени типичния за бернското пастирско куче темперамент и всяко куче, използвано за разплод трябва да е преминало тест характер. Нещо, с което съм напълно съгласна. Искрено се надявам да продължаваме да работим заедно с тези хора, за които добруването на породата и кучетата са едно от най-важните неща.

Новите попълнение

Не мина дълго време след раздялата ни с Ата и Дарк и на 11.09.2011г. в живота ни с усмивка и бодро настроение влезе прекрасният Добрин (Kappahegyi Favorit). Благодаря на Йитка Хоршакова (развъдник Moravian Hurricane, Чехия), Лайосне Сзекерес (развъдник Kappahegyi, Унгария) и Анико Ищван-Юхансз (развъдник Zalaparti-Berni, Унгария) за прекрасното момче, което безкрайно много обичаме. 

През май 2012 Адора роди 7 кученца, носещи името на развъдник „from Monastery Meadows“. Баща на кученцата е красивият Denver Eleuteria от Полша. Всичко, свързано със създаването и отглеждането на това кучило е ценен опит за мен, от който научих много. От това кучило си оставихме едно момиче Camea from Monastery meadows (Зоя), която живее с мои приятели.

Нашият живот

Живеем в къща, извън Русе. Къщата ни е обградена от красиви гледки, а в края на двора ни тече река. Само това е достатъчно да се будя, изпълнена с благодарност всяка сутрин. Имаме син, роден през януари 2014. Да се отглежда дете, заедно с животни е благословия. Мисля, че контактът на децата с природата и животните е задължителен, за да растат те щастливи и уверени.

Нашите кучета са членове на семейството и живеят в къщата с нас. Биват извеждани редовно в околностите на селото, но също така и в града. Те са добре възпитани и социализирани бернери. Аз съм голям почитател на суровото хранене, благодарение на моята приятелка Мария Райнер от Австрия (Мария има дъщеря на Добрин- Carla Afrodita’s Hall of Fame). Мария ми е гуру в суровото хранене и ще съм и винаги благодарна!

С нас, освен кучетата от породата бернско пастирско куче, живеят и две осиновени от улицата безпородни, но не по-малко специални кучета- Рома и Рокси. Те са членове на нашите семейства и внасят колорит в компанията ни по време на разходка. Имаме и котка, също спасена от улицата- Калинка. Съвсем наскоро добавихме и пилета към нашето „стопанство“. 

Развъждане и съдийстване

Не възнамеряваме да развъждаме често, а когато имаме наистина отлични представители на породата. За нас е много важен темпераментът и всичките ни бернски пастирски кучета се явяват на тест характер. Тазобедрените и лакътни стави на нашите кучета получават степен он сертифицирани GRSK оценители. Освен това, правим изследвания за патела, остеохондроза, очи и др. Когато имаме кученца, те се раждат в хола ни и аз спя в същата стая, докато станат на 3 седмици. Полагаме големи усилия за тяхната социализация и при нас идват много посетители. Кученцата биват возени с автомобил до града, за да са запознати и с други изживявания, извън дома ни.

През Ноември 2014г. успешно положих изпит за национален съдия за породата Бернско пастирско куче. Планирам да продължа обучението си и в бъдеще да бъда от помощ на любители на породата в България и чужбина.

 

 

бернско пастирско куче